Ну дивись. Ти ж кажеш, що контарактники на час інтернатури часто не працевлаштовані. Виходить, що вони закінчили НМУ і після цього не працювали. Питання от в чому: чи приймуть мене на посаду лікаря-анестезіолога(наприклад), якщо я не пройшла інтернатуру по анестезіології?
Якщо контрактники не працевлаштовані, це ще не означає, що вони не проходять інтернатуру... Вони закінчили НМУ, а потім "проходять інтернатуру", але часто без офіційного працевлаштування на час заочного циклу та не одержують зарплату. Все залежить від клінічної бази проходження інтернатури та змісту договорів, що укладаються.
Інтерни-бюджетники на час заочного циклу обов'язково офіційно працевлаштовані на посаді лікаря-інтерна, хоча і не завжди мають змогу повноцінно працювати.
Під час очного циклу інтерни-контрактники "виконують навчальний план та програму інтернатури" на кафедрах під керівництвом викладачів, відповідальних за підготовку інтернів, а під час заочного циклу - в установах охорони здоров'я під керівництвом завідувачів відділень і лікарів.
Але реально більшість інтернів-стоматологів під час інтернатури або не працюють за спеціальністю (як варіант - робота асистентом стоматолога), або нелегально працюють стоматологами у своїх родичів і знайомих.
Якщо ти не пройдеш інтернатуру з відповідної спеціальності, ти не маєш права працювати на посаді лікаря. Крім того, може бути потрібною ще й спеціалізація/резидентура після інтернатури.
Проте ти можеш пройти інтернатуру з однієї спеціальності, а потім спеціалізацію з іншої. В такому разі можна буде працювати лікарем за цією спеціальністю.
Ще один нюанс: якщо ти більше 3 років не будеш працювати за конкретною лікарською спеціальністю, не зможеш займатись лікарською діяльністю з цієї спеціальності без попереднього проходження стажування.
Можливо, через деякий час у чинне законодавство будуть внесені певні зміни.